Familie Nijhof-Kloosterman, Wijhe, ProCROSS

Familie Nijhof-Kloosterman, Wijhe, ProCROSS

Melkveebedrijf Nijhof-Kloosterman

Familie Nijhof is 9 jaar geleden voorzichtig begonnen met het fokkerijconcept ProCROSS. Door de prima resultaten zijn ze nu volledig ProCROSS gebruiker. De ProCROSS koeien zijn gezond en kunnen tegen een stootje. Zoals Arno Nijhof zelf zegt: "ProCROSS koeien miepen minder." Een uitspraak die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.


Foto: Arno Nijhof

Doorgaan met Holstein was geen oplossing. Er moest iets veranderen.

De zuivere Holstein koeien produceerden goed maar de vruchtbaarheid ging achteruit. Ook waren er teveel beenproblemen. Daardoor werden de koeien niet oud genoeg. Met ProCROSS is de ommekeer gerealiseerd. De resultaten van de proCROSS koeien zijn prima. Zo is de vruchtbaarheid sterk verbeterd en zijn de melkproductie en gehalten gestegen.

Arno verteld dat ze in het begin door meerdere mensen zijn gewaarschuwd voor productiedaling van de ProCROSS koeien. Het tegenovergestelde bleek waar. De ProCROSS koeien produceren per lactatie een fractie meer kg vet en eiwit. Bovendien neemt de levensproductie duidelijk toe.

Productie totale veestapel
Kg melk 11.330
% Vet 4,35
% Eiwit 3,47
EJR 2.534
NO 2.783
LW 100% Holstein 98
LW ProCROSS 101

 

Productieve, gezonde en gemakkelijk te managen koeien

Het streven is om met lage kosten een optimale productie te realiseren. Het voeren gebeurt met een simpele voerbak en de koeien krijgen gras en mais aangevuld met 5 kg bierborstel. De krachtvoerkosten bedragen 7,5 cent incl. bierborstel per kg melk.

Omdat Arno 4 dagen per week buiten de deur werkt is arbeid de beperkende factor. Daarom wil hij dan ook een probleemloze koe die niet opvalt.

Geschikt voor de robot

De ProCROSS koeien lopen goed op de robot. Met name in de tweede helft van de lactatie is het robotbezoek van de ProCROSS koeien hoger dan van de zuivere Holstein dieren. De ProCROSS koeien zijn tevens makkelijk in de omgang.

Verbeterde vruchtbaarheid en beenkwaliteit

De vruchtbaarheid van de ProCROSS koeien is prima. Hierdoor hebben ze een kortere tussenkalftijd dan de zuivere Holstein dieren. Heterosis heeft hier een positieve invloed op en inteelt is verleden tijd.

Vergelijk het volgende maar eens:

TKT 100% Holstein koeien: 440 dagen.
TKT ProCROSS koeien: 399 dagen.

Snelle stijging van de levensproductie

Rai is de eerste ProCROSS stier die gebruikt is. Alle vier zijn dochters zijn nog op het bedrijf aanwezig. Hun gemiddelde levensproductie ligt op
53.133 kg melk. De oudste ProCROSS koe is Mies 156. Ze is inmiddels 7e kalfs en heeft ruim 71.000 kg melk op de teller staan.

Door de verbeterde vruchtbaarheid is er minder gedwongen afvoer. Hierdoor neemt de levensproductie toe. Momenteel is de levensproductie van de aanwezige dieren 31.755 kg melk. En dat is hoog, aangezien het landelijk gemiddelde op 16.000 kg ligt. Doordat er minder jongvee nodig is kunnen binnen het fosfaatquotum meer koeien worden gemolken.

Geen twijfel over ProCROSS

Waar in het begin nog wel wat onzekerheid was over het fokkerijconcept ProCROSS, is de familie Nijhof door eigen ervaring nu volledig overtuigd. De ingeslagen weg wordt vol vertrouwen gevolgd.