Wilt u gezondere koeien? Ga dan ProCROSSen

Wilt u gezondere koeien? Ga dan ProCROSSen

Geen snelle, maar zeker wel betrouwbare fokkerij met prima resultaten. Dat is wat VikingRED stier Gunnarstorp biedt. Op bovenstaande foto staat Rooske 542; een 5e kalfs dochter van Gunnarstorp (eig. Fam. de Ridder van den Pol, Putten). In de volgende tabel staan haar productiecijfers.

Rooske 542, 5e lactatie 305 dgn.
Kg melk 12.444
% vet 4,22
% eiwit 3,45
LW 112




VikingRED stier Gunnarstorp, aAa 561

Gezondere koeien door heterosis

Gunnarstorp is inmiddels 20 jaar oud. Deze stier wordt nog steeds naar volle tevredenheid ingezet. In december 2021 heeft de NVO de nieuwe lijst met aanhoudingscijfers gepubliceerd (klik hier voor de lijst). VR Gunnarstorp staat hier hoog genoteerd. 

K&L heeft veel stieren die in de top van de lijst staan. Maar alleen uitgaan van de aanhoudingscijfers is discutabel. In Nieuwe Oogst is hier onlangs aandacht aan besteed (klik hier voor het betreffende artikel). Bij de berekening van de aanhoudingscijfers wordt namelijk geen rekening gehouden met heterosis. Veel stieren worden ingezet in kruisingsconcepten. Het is bewezen dat de kruislingen o.a. gezonder zijn en een langere levensduur hebben dan zuivere nakomelingen. Dit wordt veroorzaakt door de heterosis.

ProCROSS

ProCROSS is een roterende driewegkruising met de melkrijkste rassen VikingRED, Viking Holstein en Montbéliarde. Deze 3 rassen compenseren elkaars goede en slechte eigenschappen uitstekend. Door consequent de juiste volgorde in het kruisen te hanteren zorgt heterosis voor een nog beter resultaat.

VikingRED is in het ProCROSS fokkerijconcept essentieel vanwege de gehaltes, klauwgezondheid en levensduur. Montbéliarde voegt kracht en  vruchtbaarheid toe. Viking Holstein is onmisbaar vanwege de hoge productie en uiervorm. 

Wenst u meer informatie over ProCROSS? Neem dan gerust contact met ons op.

Klik hier voor meer informatie over Gunnarstorp.

  

 

Geplaatst op woensdag 2 februari 2022