Fam. Pijs-Bastiaansen, Etten-Leur, ProCROSS

Fam. Pijs-Bastiaansen, Etten-Leur, ProCROSS

Melkveebedrijf Pijs-Bastiaansen

In 2010 werden de koeien van Kees Pijs getroffen door een vorm van Botulisme. Het bleek dat de zuivere Holstein koeien hier veel meer last van ondervonden dan de gekruiste dieren. Daarnaast zag Kees de vruchtbaarheid van zijn Holstein koeien achteruit gaan en de inteelt toenemen. Voldoende reden voor Kees om zich te verdiepen in de onderzoeksresultaten van verschillende kruisingsproeven.

Het roer om met ProCROSS

Na grondig onderzoek kwam het fokkerijconcept ProCROSS als meest winstgevende uit de bus. De betere vruchtbaarheid die ProCROSS met zich meebrengt en het feit dat inteelt verleden tijd is, zijn voor Kees doorslaggevende punten geweest die hem hebben doen besluiten om de volgende generatie volgens dit concept te fokken.

Goede resultaten

De resultaten van de ProCROSS koeien zijn prima. Zo is de vruchtbaarheid sterk verbeterd en zijn de melkproductie en gehalten flink gestegen. Tijdens de laatste MPR waren de gehalten maar liefst 5,12% vet en 3,79% eiwit.

Aantal ProCROSS koeien 57
Kg melk 9.591
% Vet 4,55
% Eiwit 3,67
Gem. celgetal 80
Rietje per dracht koeien 1,5
Rietjes per dracht pinken 1,3

 

Op dit melkveebedrijf lopen de koeien in een vrijloopstal, worden ze met de robot gemolken en zijn de kalfjes vitaal en groeien ze snel.
Een gedeelte van de melk wordt gebruikt om ijs van te maken. De verkoop van dit ambachtelijke ijs vindt plaats op hun eigen ijsboerderij 'Heidehoeve'.