Arbeidsbehoefte van groot belang op gemengd bedrijf

Arbeidsbehoefte van groot belang op gemengd bedrijf

 

Onze ProCROSS dieren vragen minder arbeid en gaan langer mee

Het agrarisch bedrijf van de familie Pierik in Tollebeek (NOP) bestaat uit een akkerbouw- en melkveetak. Omdat er veel werk verzet moet worden op dit gecombineerde bedrijf is het van belang dat de melkkoeien probleemloos produceren en niet veel extra aandacht en tijd vragen.

De zuivere Holstein koeien passen niet meer in het beeld van de ideale koe van Gerrit Pierik: 'wanneer een hoog productieve Holstein koe wat tegenslag krijgt is er te veel verpleging nodig om deze koe in de benen te houden. Een koe moet verzorgd worden en niet verpleegd', aldus  Gerrit.

Nu er veel ProCROSS G1 dieren in productie is de arbeidsbehoeft per koe afgenomen. De ProCROSS koeien kunnen beter tegen een stootje en zijn vruchtbaarder. Ze worden gemolken met een robot. De eerste ProCROSS G1 koe heeft inmiddels de 100.000 kg melk vol gemaakt.


Gerrit Pierik
 

Nadat de eerste ProCROSS G1 dieren in het begin vaak terug werden gekruist met een Holstein stier wordt nu consequent het ProCROSS concept toegepast. Op de Holstein x Montbéliarde G1 komt nu een VikingRED stier. Hierdoor wordt er maximaal gebruik gemaakt van heterosis en is inteelt geen probleem meer.

Resultaten:

 Rollend jaar gemidd. van 134 koeien

  9.369 kg melk, 4,19% vet en 3,60% eiwit

 Gem. celgetal

  97

 Gem. levensproductie van de aanwezige koeien

  23.550 kg melk

Met de gemiddelde levensproductie van de aanwezige koeien schaart het bedrijf zich onder de 10% beste bedrijven in Nederland. De ProCROSS koeien hebben hier een positieve invloed op.


 

Vergelijking Holstein versus ProCROSS

 

LW

TKT

 63 zuivere Holstein dieren

97

401

 60 ProCROSS G1 dieren (50%MON – 50% HF)

108

374

Koeien met een onbekende afstamming zijn niet meegenomen in het vergelijk.