Inteelt in perspectief

Inteelt in perspectief

Is uw fokbeleid effectief en ongecompliceerd?

Al lange tijd laat de Nederlandse koe geen verbetering meer zien voor de belangrijkste economische kenmerken. De levensproductie neemt niet toe en de vruchtbaarheid gaat achteruit. Hoe kan dat nu? U gebruikt immers stieren die beloven dat er veel progressie komt. Werkt de fokkerij dan niet meer? Kloppen de rekenmodellen nog wel? Veel boeren hebben geen zicht meer op de fokkerij van hun inkomstenbron; de melkkoe. De meeste fokkerij-organisaties beloven meer dan ze presteren.  Dat is geen kwade wil of opzet. De oorzaak voor deze stilstand is zichtbaar in vele zuivere rassen: inteelt. Deze sluipmoordenaar zit elke vooruitgang binnen onze zuivere rassen in de weg.

De fokkerij is steeds complexer en was altijd al een zaak van een lange adem. We maken nu weer dezelfde fouten als in het verleden. En het kan zoveel beter en eenvoudiger.

Hierboven ziet u een overzicht van de fokkerij zoals die zich in Nederland ontwikkelde voor onze zwartbonte koeien. Voor roodbont kunt u FH vervangen door MRIJ.  In 1940 was er geen inteelt. KI bestond nog niet en elke stier had hooguit enkele 10-tallen nakomelingen. Vanaf 1950 werden veel meer koeien drachtig van een stier middels KI. De Fries-Hollandse fokkers waren overtuigd van hun successen en hielden vast aan hun verdienmodel. Uiteraard gesteund door het stamboek en de KI. Het Fries-Hollandse ras ging ten onder aan inteelt. Het kon internationaal niet meer concurreren. Een aantal veehouders was dit zat en ging over naar Holsteins. Deze kruisingen waren veel beter dan de FH koeien. Een groot deel van dat effect kwam door heterosis, de inteelt werd succesvol aangepakt. De Holsteins gaven ook veel meer melk uit betere uiers. Iedereen ging aan de Holsteins. Dat was een grote stap vooruit. De winsten werden echter steeds kleiner. De meeste Nederlandse koeien zijn nu zuiver Holstein. De inteelt begint de kop weer op te steken. Inmiddels zitten we hoger dan ten tijde van de FH koe. Een slechte vruchtbaarheid, kalversterfte, vaarzen die slecht opstarten; het komt te vaak voor.  De genetische aanleg van de dieren is beslist hoog, maar door de inteelt komt die er niet meer uit. Alleen als kosten nog moeite gespaard worden zijn de resultaten nog acceptabel.

Gaat de geschiedenis zich herhalen?

Gaan we door op deze weg dan komen de financiële resultaten steeds meer onder druk te staan. De Holstein-pioniers uit de jaren ‘70 en ‘80 verruimden hun blik. Ze kijken de wereld in en ontdekten de voordelen van kruisen met Holsteins.

Willen wij niet leren uit het verleden? Doorgaan met het verhogen van de inteelt is verwerpelijk. Organiseer heterosis met de meest productieve rassen: Holstein, Montbeliarde en VikingRED. Maak niet de fout om door te gaan naar een zuiver ras. Pas het ProCROSS concept toe en houdt de heterosis op een constant hoog nivo. Onze ProCROSS klanten laten zien dat het werkt.

Wat mag u van ProCROSS verwachten:

  • Een 5% hogere productie
  • Een inseminatie getal van 1,7
  • Koeien die 10.000 kg meer levensproductie realiseren
  • Halvering van de kalversterfte
  • Een gemakkelijk te managen koe

Bezoek een van onze K&L ProCROSSS profieldagen. De ProCROSS boer laat u graag zien resultaten zien. De fokkerij is uw eigen verantwoordelijkheid.

Bezoek voor meer informatie k-l.nl.

Durf te kiezen.

Walter Liebregts