Minnesota proef juni 2016
ProCROSS sterk in Minnesota
Nieuwe update Minnesota proef in usa
In Minnesota loopt een 10-jarige proef om de verschillen tussen ProCROSS dieren en zuivere Holsteins te onderzoeken. Inmiddels zijn er 8 jaren verstreken en komen er steeds meer resultaten beschikbaar. Deze update laat opnieuw interessante verschillen zien. Het onderzoek wordt wetenschappelijk uitgevoerd door Professor Les Hansen, Amy Hazel and Brad Heins.
Topbedrijven in deelname groep
De 8 bedrijven die in de proef meedraaien variëren qua grootte van 275 tot 1940 koeien. De melkproductie bedraagt gemiddeld 13.794 kg melk met 506 kg vet en 427 kg eiwit. Topproducties dus. De dieren worden 3x daags gemolken. De 11.000 melkkoeien zijn verdeeld in 2 groepen. Een groep van 5.600 Holstein koeien kregen een zuivere Holstein stier als partner. De andere groep van 5.400 Holstein koeien werd opgesplitst: de ene helft werd gepaard met een Montbéliarde stier en de andere helft met VikingRED (Zweeds roodbont) stier. Alle stieren van de 3 rassen behoren tot de beste van het ras. De Holstein stieren zijn door Select Sires geleverd en door hen gepaard met uiteraard een inteelt beschermer.
ProCROSS koeien op alle fronten superieur
Ook in dit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat inkruisen volgens de ProCROSS methode zeer winstgevend is. Uiteraard zijn de koeien duurzamer, vruchtbaarder en gezonder, ook de producties zijn significant beter dan die van zuivere Holsteins.
kenmerk |
Holstein |
G1: MON x HF |
G1: VR x HF |
Tabel 1: Productie vergelijking tussen Holstein en G1 vaarzen
Aantal dieren |
978 |
513 |
540 |
Afkalfleeftijd (mnd) |
23.9 |
23.8 |
23.7 |
KG melk |
10.970 |
10.954 |
10.536* |
KG vet |
408 |
417 |
413 |
KG eiwit |
332 |
343* |
336 |
KG vet en eiwit |
740 |
760* |
749 |
* Deze verschillen zijn significant, dwz dat het zeker is dat ze bij een herhaalde proef weer gemeten zullen worden.
We zien dat de eerste generatie ProCROSS dieren meer produceren en jonger kunnen afkalveren dan zuivere Holsteins.
|
HF |
G1: MON x HF |
G1: VR x HF |
Tabel 3. Het aantal dagen tussen afkalven en dragend worden (dagen open interval)
aantal koeien |
901 |
480 |
514 |
Interval |
125 |
113* |
117* |
* Deze verschillen zijn significant.
De ProCROSS dieren worden duidelijk sneller drachtig.
|
HF |
G1: MON x HF |
G1: VR x HF |
Tabel 4. Conception rates**
aantal koeien |
950 |
499 |
528 |
conception rate |
38 |
46* |
43* |
* Deze verschillen zijn significant.
** Conception rate. Dit is het percentage dieren wat tochtig is gezien van de groep die tochtig moest worden x het aantal dieren wat drachtig is geworden.
Ook hier grote verschillen in vruchtbaarheid. Dit wordt veroorzaakt door vruchtbare rassen te kruisen. Je hebt geen last meer van inteelt maar de hoge heteroris levert wel een extra bonus.
Levensduur een sterk bepalende factor voor fosfaat efficiëntie
Bedrijven met hoge producties hebben over het algemeen meer uitvallers. Als een hoge productie te combineren is met een langere levensduur wordt het melkveebedrijf veel rendabeler en duurzamer. ProCROSS dieren gaan ook in een hoog productie systeem langer mee. Er is dus minder jongvee nodig. Ook worden de arbeidsbehoefte en de gezondheidskosten veel gunstiger.
|
HF |
G1: MON x HF |
G1: VR x HF |
Tabel 5. Hoeveel dieren kalven binnen 14 en 17 maanden na de eerste kalving voor de tweede keer af?
2e kalfs na 14 mnd |
63 |
72* |
70* |
2e kalfs na 17 mnd |
76 |
83* |
81* |
Door een lager uitval van de ProCROSS dieren worden er meer vaarzen uit deze groep tweede kalfs.
Verder vallen de volgende zaken op:
- De G2 ProCROSS kalveren, dit zijn kalveren geboren uit de G1, noteren een 50% lager dood-geboorte cijfer dan de zuivere Holsteins.
- De G1 ProCROSS dieren houden de lichaamsconditie beter vast dan de zuivere Holsteins.
- De G1 ProCROSS dieren zijn kleiner van frame dan de Holstein dieren
- Deze resultaten laten een hogere winstgevendheid van de ProCROSS dieren zien. Ze geven meer kg vet en eiwit, ze geven meer levend geboren kalveren, ze zijn vruchtbaarder en komen sneller weer op hun topdagproducties.
klik hieronder voor de complete tekst van de Universiteit van Minnesota
http://www.comparison-of-crossbreads-with-pure-holstein/index.html
Geplaatst op vrijdag 26 augustus 2016