Sobere bedrijfsvoering vraagt om zelfredzame koe

Sobere bedrijfsvoering vraagt om zelfredzame koe

Op het melkveebedrijf van de familie Dijkstra (Niekerk) wordt al jaren gebruik gemaakt van het fokkerijconcept ProCROSS. Op bovenstaande foto ziet u Melkveehouder Jitse Dijkstra (r) en K&L Fokkerij-Specialist Christiaan Holwerda (l).

Jitse: "het rantsoen wat onze koeien krijgen is sober en bestaat alleen uit gras en brok. De ProCROSS koeien kunnen zonder problemen veel gras verwerken en blijven vruchtbaar en gezond. Het gaat bij ons niet om de hoogste productie. We streven naar optimalisatie d.m.v. gezonde en vruchtbare koeien, die gemakkelijk ruwvoer omzetten in melk en probleemloos oud worden."

In de volgende tabel zijn de resultaten van dit bedrijf weergegeven:

Aantal melkkoeien 96
Kg melk (RJG. 2x per dag melken 8.427
% vet 4,33
% eiwit 3,59
Dagen TKT 372
Rietje per dracht (koeien) 1,6
Rietje per dracht (pinken) 1,4


Onlangs hebben we op dit melkveebedrijf een studiegroep mogen ontvangen. Melkveehouder Jitse die zijn ProCROSS ervaringen deelde, een rondgang op het bedrijf en een presentatie over ProCROSS waren onderdeel van het programma. Onderstaand filmpje is op deze dag gemaakt:

Links bovenaan deze pagina kunt u een document downloaden met meer informatie over dit bedrijf (Bijlagen: Dijkstra). 

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht, neem dan gerust contact met ons op. Ook als u graag een keer een presentatie wilt bijwonen of een bedrijf wilt bezoeken

Geplaatst op donderdag 15 december 2022